RRT Viešoji konsultacija

Visos mūsų mintys
Rašyti atsakymą
LY2CY
Pranešimai:97
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 14:46
Miestas:Kuršėnai
Parašyk:
RRT Viešoji konsultacija

Standartinė LY2CY » 2009-Bal-05, 12:25

Lietuvos radijo mėgėjai aukštai vertina RRT veiklą už tai, kad dar iki Nepriklausomybės atkūrimo, 1988m. rudenį sudarė galimybę radijo mėgėjams garsinti Lietuvą naudojant LY prefiksą, sulygino mus su viso pasaulio radijo mėgėjais pagal leidžiamą naudoti etyryje galingumą. RRT labai vaisingai bendradarbiavo su Lietuvos radijo mėgėjų draugija bei Radijo sporto federacija ir šio bendradarbiavimo pasėkoje buvo sukurta LY šaukinių išdavimo sistema, pagal kurią nusipelniusiems radijo mėgėjams, pasiekusiems tam tikrų kriterijų, buvo suteikiami keturių ženklų šaukiniai. Deja, tarp radijo mėgėjų atsirado šios sistemos kritikų, o LRMD bei LRSF vadovybėms nerandant bendro sutarimo, RRT pradėjo daryti taisyklių pakeitimus, atsižvelgdama tai į vienos, tai į kitos grupės pasiūlymus ir pridarė tikrai nedovanotinų klaidų. Buvo atsisakyta tvarkos dėl keturženklių šaukinių išdavimo pagal LRMD ir LRSF rekomendacijas. Buvo panaikinta kolektyvinių stočių kategorija. Vėliau, leidus klubinių stočių egzistavimą, buvo reikalaujama turėti istaigos įstatuose punktą, leidžiantį radijo mėgėjišką veiklą. Pradėta išdavinėti leidimus kiekvienai ryšio priemonei. Imta vienam asmeniui išdavinėti tiek šaukinių, kiek jis pageidavo. Tokiu būdu atsirado asmenų, turinčių tris ar net keturis šaukinius. Keturženkliai šaukiniai, kurių yra labai ribotas kiekis, buvo išduodami bet kam, kas tik paprašė.
Labai gaila, kad RRT visa tai darė nė kiek nesidomėdama, kokia praktika yra pasaulyje, Europoje, pas artimiausius kaimynus. Tuo tarpu visame pasaulyje labai paplitusi praktika būtent tokia, kokia buvo Lietuvoje iki šios sumaišties pradžiuos - dauguma trumpų šaukinių išduodama stotims, rodančioms aukštus rezultatus radijo mėgėjų varžybose. Paimkime kad ir neseniai įvykusias CQ WW WPX varžybas. Anglijos, Belgijos, Švedijos, Suomijos, Lenkijos, Čekijos, Vokietijos, o taip pat Venesuelos, Brazilijos, Naujosios Zelandijos ir daugybės kitų šalių stipriausi sportininkai bei kolektyvai dirba naudodami trumpus šaukinius. Trumpas šaukinys yra lengvai įsimenamas, išgirdus eteryje jo net nereikia įvedinėti į kompiuterį, automatiškai prisimenama, buvo su šia stotimi ryšys ar ne. Todėl trumpo šaukinio turėtojas varžybose įgauna tam tikrą pranašumą. O Lietuvos radijo mėgėjai tikrai stovi aukštai tarp viso pasaulio žymiausių sportininkų bei komandų.
Šiuo metu galiojantis aprašas leidžia vienam asmeniui turėti tik vieną šaukinį. Tai šiek tiek skiriasi nuo daugelio šalių praktikos, bet visumoje teisinga. Nebūtina turėti vieną šaukinį varžyboms, o kitą kasdieniniam darbui. Šaukinys yra kaip ir pavardė, identifikuoja asmenį ar klubą. Tačiau būtina susitarti ir laikytis susitarimo, kam bus išduodami keturženkliai šaukiniai.
Pradėjus bet kam išdavinėti keturženklius šaukinius, kai kurie jų buvo skirti tikrai aktyviems radijo mėgėjams ir tai sveikintina. Tie, kurie išduoti radijo mėgėjams, beveik nesirodantiems eteryje - jau prarasti, ir su šiais nuostoliais reikia susitaikyti. Tačiau dar yra likę LY5 - LY9 keturženkliai šaukiniai, kurių išdavimui būtina nustatyti tvarką.
Viešajai konsultacijai pateiktas Aprašo pakeitimo projektas visiškai absurdiškas. Kam visiems A klasės leidimų turėtojams reikalingas antras šaukinys, ir kodėl reikia taip švaistyti šaukinių resursus?
Šio projekto autorius argumentavo :
- kadangi mokyklose sunku įsteigti kolektyvinę radijo stotį, treneris gali leisti moksleiviams naudoti savo antrą šaukinį.
- kadangi panaikinta šeimyninių stočių kategorija, bus galima atgauti buvusį šeimyninį šaukinį.
- bus leista turėti senąjį šaukinį tiems, kas buvo gavę trumpą šaukinį už pasiekimus sporte.
Tai visiškas sovietinis mąstymas, kai būdavo kuriami įstatymai tam, kad apeiti kitą įstatymą. Supaprastinkime leidimų radijo mėgėjiškai veiklai išdavimą mokymo istaigoms. Leiskime asmeniui, turinčiam savo šaukinį, gauti antrą šaukinį, prasidedantį "F" raide savo šeimos narių įtraukimui į radijo mėgėjišką veiklą. Ar leisti tiems keliolikai asmenų, už nuopelnus gavusius trumpus šaukinius, pasilikti senus - palieku RRT nuožiūrai. Mano manymu, užtenka teisės pasikeisti šaukinį į trumpesnį. O dėl likusių visų serijų LY keturženklių šaukinių - išduoti juos esant LRMD ir LRSF (Būtinai abiejų organizacijų) rekomendacijoms už pasiekimus radijo sporte ir nuopelnus radijo mėgėjų veikloje. Būtent radijo mėgėjų veikloje, o ne vien tik už nuopelnus radijo sporte. Tuomet galima pradėti vėl išdavinėti ir LY5 - LY9 serijos keturženklius šaukinius. Ir nemanau, kad LRMD ir LRSF greit visą resursą išnaudotų.
Todėl mano siūlomas pakeitimo projektas būtų:
...........................................................................................................................
13. Tarnyba papildomai išduoda leidimą naudoti papildomą radijo šaukinį:

13.1. retransliatoriaus ar švyturio identifikavimui radijo mėgėjui ar klubui, atsakingam už retransliatoriaus ar švyturio priežiūrą;


13.2. A klasės leidimą radijo mėgėjų veiklai turinčiam radijo mėgėjui šešiaženklį šeimyninį šaukinį, kurio sufiksas prasideda raide "F", skirtą šeimos narių įtraukimui į radijo mėgėjišką veiklą.


13.3. A klasės leidimą radijo mėgėjų veiklai turinčiam radijo mėgėjui ir/ar A klasės leidimą naudoti šaukinį turinčiam klubui, naudojančiam keturių ar penkių ženklų šaukinį, papildomas penkių ar šešių ženklų šaukinys parenkamas iš to paties radijo mėgėjo ar to paties klubo ankščiau naudotų šaukinių sąrašo.
(išskirta violetine spalva, nes abejoju dėl šio punkto reikalingumo)


33.2 skaičius nuo vieno iki keturių skaitmenų (privalomas tik vienas skaitmuo, daugiau kaip vienas skaitmuo naudojamas proginių radijo šaukinių sudarymui). Radijo šaukinyje su vienu skaitmeniu skaičius gali būti nuo 1 iki 4, o pasibaigus jų resursams - pereinant prie sekančios serijos. Keturių ženklų šaukiniai iš bet kurios LY1 - LY9 serjos gali būti išduoti radijo mėgėjams už nuopelnus radijo sporto bei radijo mėgėjiškos veiklos srityje pagal bendrą Lietuvos radijo mėgėjų draugijos ir Lietuvos radijo sporto federacijos rekomendaciją.

...........................................................................................................................

Ar RRT reikalaus iš LRMD ir LRSF suderintų kriterijų, pagal kuriuos bus rekomenduojama išduoti trumpus šaukinius - tai paliekama RRT nuožiūrai. Mnanu, kad LRMD ir LRSF nešvaistys trumpų šaukinių resursų ir jų ilgam užteks.
Jeigu 13.3 punktas vis tik būtų paliktas, naujai gavę trumpus šaukinius turėtų teisę pasilikti ir senus. Jei šio punkto nebus, prašantis trumpo šaukinio iš anksto žinos, kad su senuoju teks atsisveikinti.
RRT pridarė klaidų praeityje, bet laikas sustoti ir jų nebedaryti. Jeigu RRT negali padaryti logika ir protu pagrįsto Aprašo pakeitimo, tai geriau kol kas tegul nieko nedaro.

Jurgis Ignotas LY9Y ex LY2CY
Radijo mėgėjas nuo 1961 m.

Vartotojo avataras
ly2bet
Pranešimai:115
Užsiregistravo:2006-Bal-01, 07:33
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė ly2bet » 2009-Bal-05, 13:01

Jurgi,
paskelbus RRT paskutine konsultacija, atsirado vilties spindulys atgauti galimybe islaikyti du turimus saukinius. Tamstos paskelbtas kipisas situo klausimu gali torpeduoti sita vilti. Jeigu taip atsitiks - tai bus ant TAMSTOS sazines.
Nesiruosiu diskuoti tavo pasiulymo tema. Jeigu visi pradesit atakuoti RRT savais siulymais - ar nebus taip, kad jie tiesiog nusispjaus ir paliks viska kaip buve? Gal pries tai reikejo su RRT pakalbeti tet a tet?

Dainius
LY4OO, LY2BET

LY2CY
Pranešimai:97
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 14:46
Miestas:Kuršėnai
Parašyk:

Standartinė LY2CY » 2009-Bal-05, 14:20

RRT viešoji konsultacija ir yra tam, kad kiekvienas galėtų pareikšti savo nuomonę. Prašome reikšti kitokią, o konsultacijos organizatoriai apibendrins ir atsirinks, kas racionalu. Deja, mano nuomonė tokia, ir aš pasinaudoju teise ją pareikšti.

LY8O
Pranešimai:73
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 16:08
Miestas:Vilnius
Parašyk:

RRT konsultacija

Standartinė LY8O » 2009-Bal-06, 09:58

Sveiki,

Kadangi esu vienas is tu, kurie savo prakaitu uzsidirbo teise tureti keturiu zenklu saukini, tai galu gale noreciau ir as parasyti savo nuomone.
Siai dienai turincius/turejusius kelis saukinius asmenis galeciau skirstyti i dvi grupes :
1. Tie, kurie saukinius uzdirbo turedami konkretu tiksla (pvz. pasiekimai radijo megejiskose varzybose);
2. Savanoriskai pasikeite saukinius (buvo galimybe, kodel gi nepasinaudoti).
Manyciau, kad pirmieji turetu tureti galimybe pasilikti antraji saukini taip vadinamam kasdieniniam darbui eteryje - cia butu ju apsisprendimas. As kol kas nelabai matau prasmes, kam to reiketu, bet visgi... Antrieji tokios teises neturetu tureti - jie saukinius pasikeite savanoriskai, samoningai. Tikrai nematau tikslo jiems tureti du saukinius.
As asmeniskai kol kas nesu visiskai apsisprendes, bet visgi linkstu prie nuomones, kad antro saukinio atsistatyti nemeginsiu. Teisingai buvo sakoma, kad saukinys - tai kaip pavarde, todel jas kaitaliojant bus daugiau konfuzu.
Siuo rasiniu noreciau isreiksti palaikyma Jurgiui LY9Y ir jo issakytoms mintims. Ko gero tai vienas is nelabai daugelio musu tarpe realiai mastanciu zmoniu, kuri gerbiu ne tik uz sportinius pasiekimus, bet ir uz jo issakomas mintis, uz jo atliekama visuomenini darba, uz jo aiskia sanprata, kas yra musu hobis ir kokios yra ji sudarancios dalys.

73, Remis LY8O
Niekas nežino tiek, kiek nežinau aš...

LY2FY
Pranešimai:24
Užsiregistravo:2006-Bal-23, 09:32
Miestas:Siauliai
Parašyk:

Standartinė LY2FY » 2009-Bal-07, 08:50

Sveiki

Taip kad ir kaip ponas Prezidentas noretu skambiai tildyti visus tai tikrai apsurdas.
Visi suprantam kad to kas buvo pries tuos 4 metus nesugrazinsim ,bet diskutuoti reikia tai dar niekam nepakenke.
As sutinku su Remio nuomone kad tie kas pasikeite savo noru tuos saukinius ,nera pagrindo jiems atstatineti antro saukinio .

Rolandas
LY4A
Ps. vienas is tu kurie keturzenklininku kurie buvo buvo iki perversmo :)

Vartotojo avataras
ly2bet
Pranešimai:115
Užsiregistravo:2006-Bal-01, 07:33
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė ly2bet » 2009-Bal-07, 20:37

Jeigu gerai atsimenu, LRMD VNS pries keleta metu ipareigojo Valdyba spresti si klausima su RRT. Ir ipareigojo dauguma. Cia purkstaujantys nelabai buvos pastebeti VNS'uose (apart Jurgio), taip kad rasykit savo laiskelius i RRT ir "shut up your mouth"

LY2CY
Pranešimai:97
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 14:46
Miestas:Kuršėnai
Parašyk:

Standartinė LY2CY » 2009-Bal-08, 22:33

Taip, Jonas LY2ZZ kreipėsi, pradžioje į valdybą, ir valdyba nutarė kreiptis į RRT, o vėliau į VNS, ir VNS įpareigojo kreiptis į RRT dėl leidimo naudoti antrą šaukinį. Tačiau, kai paruošiau Aprašo pakeitimo projektą, jis nepatiko Prezidentui dėl tų pačių priežasčių. Prezidentas paruošė savo projektą, ir, kiek supratau, be balsavimo teikė RRT, bet buvo atmestas. Nuo to laiko jau praėjo pora metų.

Vartotojo avataras
ly2bet
Pranešimai:115
Užsiregistravo:2006-Bal-01, 07:33
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė ly2bet » 2009-Bal-09, 07:21

tai vat ir prasom vykdyti VNS ipareigojima. O ar tai bus su tavo, Jurgi, papildymais, ar ne - man dzin. Klausimas yra paprastas - teise tureti antra saukini. Tai aktualu ir tiems, kas turejo seimyninius saukinius. Visi kiti, kurie pries VNS sprendima - galit reiksti savo nuomone i RRT, o cia - uzsiciaupti, reikejo diskutuot tada, kai sprendimas buvo priiminejamas. Diskusija baigiau.

LY8O
Pranešimai:73
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 16:08
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė LY8O » 2009-Bal-09, 12:45

Dainiau, elgiesi mazu maziausiai neetiskai. Ne tavo galiose mane ar ka nors kita uzciaupti. Isidemek tai. Gerai isidemek.
Pries keleta metu padaryta betvarke po truputi tapo kazkokia nusistovejusia sanprata apie situacija. Dabartinis demarsas su Mr. President pasiulymu man nelabai suprantamas. Kaip ir rasiau, as uz tai, kad laisvanoriskai pasikeitusiems vienus saukinius i kitus, teise susigrazinti senaji saukini nebutu suteikta. Gaila, kad buvo panaikinta ta buvusi trumpu (kontestiniu) saukiniu naudojimo praktika, esanti ko gero visose normaliose salyse. Tada klausimas butu issprestas automatiskai. Siuo atveju norintys sportininkai turetu tureti galimybe susigrazinti savo senus saukiniu kasdieniam darbui.
Taipogi manyciau, kad turetu buti grazinta galimybe susigrazinti turetus seimyninius saukinius - tai butu tikrai naudinga. Turetu buti sudaryta galimybe lengvai apsiforminti ar atgauti klubini saukini.
Dabar artejame prie situacijos, kai koks nors zmogelis gales pareikalauti grazinti jam sena miela saukini ... is UP serijos. Pagal dabartine buldozerininku logika toks zmogelis siam reikalavimui tures visas teises. Ir kas tada? Kaip tada su sia jo teise? Aisku, cia nihilizmas, bet kas galetui paneigti tokia galimybe?...
O jeigu konkreciai, tai as buciau salininkas, kad vienas zmogus galetu tureti po viena asmenini, seimynini, klubini (jeigu pastaruju jam reikia) saukini, turetu tureti teise gauti sauikini svyturiui, retransliatoriui, digipyteriui. Priedo LY5-LY9 serijos butu uzdarytos ir skiriamos nusipelniusiems LY radijo megejams - ir nebutinai tai turi buti pasiekimai kontestuose. Tai turetu buti bendru LRMD ir LRSF sutarimu. Manyciau, kad tada butu daugiau tvarkos.
Cia ne kazkokios ambicijos, ne kazkoks kerstas, ne kazkokios nuoskaudos ar panasiai - cia tik mano kukli nuomone apie saukiniu sistema.

73, Remis LY8O
Niekas nežino tiek, kiek nežinau aš...

Vartotojo avataras
ly4u
Pranešimai:35
Užsiregistravo:2007-Rgs-09, 23:36
Parašyk:

Standartinė ly4u » 2009-Bal-16, 11:15

Kiek zmoniu tiek nuomoniu (kuo ir nesistebiu, visi mano pazistami - asmenybes) :)

Is tikruju tai man priimtiniausios Remio LY8O mintys, buten taip ir isivaizduoju logiska saukiniu sistema. Savo noru samoningai atsisakiau LY2BIL, koks jis man brangus buvo, bai bai. Ir LY5-LY0 reiketu palikti nusipelniusiems LY-kams, ar varzybose, ar kitose musu veiklos srityse. Pvz Giedriui LY2CG duociau nors 5 spec saukinius jei tik jis panoretu ;)

Ir nepamirskime kad turime labai geranoriskai ir tolerantiskai musu atzvilgiu nusiteikusia RRT, bent jau susimylekime rasydami jiems pasiulymus padekoti uz tai kad mus tokius pakencia ir isklauso.

73 Rytis LY4U

p.s. atnaujinkite savo DXCC ir UTB pasiekimus - www.lyradio.org
uzpildzius forma, kopija automatiskai nusiunciama atatinkamai LRMD TB ir UTB manageriams.

Vartotojo avataras
LY1A
Pranešimai:131
Užsiregistravo:2006-Kov-31, 11:39
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė LY1A » 2009-Bal-20, 21:18

Gerai zinau, kad nei vienos "asmenybes" nepastumsiu nei per 1cm nuo jo uzsiimtos pozicijos. Tad ir nebandysiu

Savo nuomone i RRT butinai nusiusiu.
Kvieciu tai padaryti ir visus kitus, kam sie reikalai nors kiek rupi.

Kazkodel bijau, kad ne vienas is tu "purkstautoju" viesai - i RRT parasyti taip ir nesusiruos. Duok dieve kad klysciau.

73
73, Viktoras ...SKYPE ID: fedingas
>> GPS<<

LY2CY
Pranešimai:97
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 14:46
Miestas:Kuršėnai
Parašyk:

Standartinė LY2CY » 2009-Bal-21, 08:42

Sutinku, Viktorai, kad vienos "asmenybės" tikrai nė per centimetrą nepastumsi, nes savo projektą sukūrė prieš du su puse metų ir tokį jį bando prastumti nesiskaitydamas nė su kuo. Tuo tarpu tavo labiausiai smerkiama "asmenybė" tikrai linkusi į daugybę kompromisų ir alternatyvų. Valdybai buvo siūlytas vienoks projektas, RRT pasiūlytas truputį kitoks, atsižvelgus į pasiūlymus diskusijose, o ir pasiūlytame projekte yra alternatyvų. Parašęs RRT, kopiją patalpink ir čia, forume.

73 Jurgis LY9Y

Vartotojo avataras
LY1A
Pranešimai:131
Užsiregistravo:2006-Kov-31, 11:39
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė LY1A » 2009-Bal-21, 09:15

LY2CY rašė:Tuo tarpu tavo labiausiai smerkiama "asmenybė" tikrai linkusi į daugybę kompromisų ir alternatyvų.
Šūvis pro šalį.
Nes:
- nelabai gali žinoti, kas yra mano "labiausiai smerkiama"
- tai ne LY9Y bet kokiu atveju
- "labiausiai smerkiama" viešoje erdvėje ne itin reiškiasi. Visus savo juodus darbus ji senu įpročiu daro patyliukais
Parašęs RRT, kopiją patalpink ir čia, forume.
Nu nežinau. Dar pagalvosiu. O ir kodėl turėčiau?
Tai tikrai padaryčiau tik jei tą darytų ir visa žinomo diktatoriaus klika
73, Viktoras ...SKYPE ID: fedingas
>> GPS<<

LY8O
Pranešimai:73
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 16:08
Miestas:Vilnius
Parašyk:

RRT konsultacija

Standartinė LY8O » 2009-Bal-22, 09:27

Sveiki,

Kadangi kalbame apie visiems megejams svarbu reikala, tai noreciau paviesinti mano nusiusta laiska i RRT. Siame reikale paslapciu nuo kolegu neturiu.

**********************************
Laba diena,

Noreciau padekoti RRT uz ilgameti ir kantru darba su mumis - radijo megejais. Buvo visko - ir giedresniu momentu, ir labiau debesuotu dienu. Bet tai jau istorija, kurios nepakeisi, bet kuria prisimename ir is jos noretumeme pasimokyti.

Nesu teisininkas, todel savo mintis apie dabartine konsultacija bandysiu isdestyti paprasta forma, kaip sugebu.

Buciau salininkas paprastos bei aiskios situacijos:
1. Vienas radijo megejas - vienas saukinys.
2. A klases radijo megejas turetu teise gauti arba atstatyti viena seimynini saukini (is LY1Fxx serijos).
3. A klases radijo megejas turetu teise gauti arba atstatyti viena klubini saukini.
4. A klases radijo megejas turetu teise gauti viena saukini megejiskam retransliatoriui.
5. A klases radijo megejas turetu teise gauti viena saukini megejiska skaitmeniniam retransliatoriui (digipeater).
6. Radijo megejas turetu teise gauti saukini radijo megejiskam svyturiui (manyciau, kad galetu pretenduoti ne i viena saukini, jeigu radijo megejiski svyturiai butu isdestomi skirtingose Lietuvos Respublikos vietose. Taip butu sumazinta galimos painiavos tikimybe identifikuojant, is kurios vietos konkretus svyturys dirba).
7. Keturiu zenklu saukiniai is LY5-LY9 serijos butu skiriami tik nusipelniusiems radijo megejams (auksti pasiekimai megejiskose varzybose, svarus indelis i radijo megejiska veikla Lietuvoje, svarus indelis i visuomenine veikla Lietuvoje, uz nuopelnus Lietuvos Respublikai ir panasiais atvejais). Tokiam asmeniui norimas keturiu zenklu saukinys butu skiriamas tik po bendro Lietuvos Radijo Megeju Draugijos ir Lietuvos Radijo Sporto Federacijos valdybu sprendimo bei tarpininkavimo Rysiu Reguliavimo Tarnybai.
8. Siulyciau pagerbiant bei prisimenant pirmuosius Lietuvos Nepriklausomybes zingsnius palikti vis dar dirbancius arba supaprastinta procedura atstatyti leidimus patiems pirmiesiems is Lietuvos Respublikos po sovietines okupacijos skambejusiems saukiniams. Ju buvo tik keli: LY2WW, LY2ZZ, LY2ZO, LY2WR, LY2ZA. Tai yra kaip ir istorinis paveldas.

Aciu uz jusu demesi ir kantrybe, isklausant kiekviena nuomone. Labai tikiuosi, kad gims konkretus ir aiskus dokumentas, paprastai ir vienareiksmiskai apibreziantis radijo megejisku saukiniu sistema Lietuvoje. Ko nuosirdziai ir linkiu.

Pagarbiai,

Remigijus Vaicius LY8O
(uzsidirbes keturiu zenklu saukini aukstais pasiekimais tarptautinese varzybose, buves LY2MW ir LY4XX, turintis leidima dirbantiems svyturiui LY0SIX ir retransliatoriui LY0ROM)
Niekas nežino tiek, kiek nežinau aš...

Rašyti atsakymą