LYFD2009 artėjant

Ar reikia koreguoti esamas LY UTB Lauko dienos varžybų nuostatas?

Apklausa baigėsi 2009-Bir-10, 10:04

Taip
4
44%
Ne
4
44%
Neturiu nuomonės
1
11%
 
Viso balsų: 9

Vartotojo avataras
LY3UE
Pranešimai:178
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 09:51
Miestas:Vilnius
LYFD2009 artėjant

Standartinė LY3UE » 2009-Geg-11, 10:04

Sveiki, kolegos

Artėjant gražiai UTB mėgėjų vasaros šventei – Lauko dienos varžyboms nusprendžiau paklausti visų jūsų nuomonės apie dabartines varžybų nuostatas. Reikalas tas, kad laikui bėgant šios varžybos tampa vis populiaresnės, jose dalyvauja vis daugiau operatorių, didėja aktyvumas aukštesniuose diapazonuose, bet taisyklės, kuriomis mes vadovaujamės lieka tos pačios. Ar nereikėtų įnešti į šias varžybas naujų „vėjų“, šį bei tą pakeisti, kai ko atsisakyti, kai ką pridėti? Laiko iki varžybų turime dar du mėnesius, tad per šį laiką, jei pritarsite mano išdėstomoms mintims, pavyktų pasitvirtinti nuostatas ir sudalyvauti varžybose naujomis taisyklėmis
Rašysiu tik apie kelias taisyklių nuostatas, jei bus daugiau nuomonių, galėsime diskusiją išplėsti.
Pradžiai informacija ir tarsi preambulė mano dėstomai informacijai,-tai esamos UTB Lauko dienos taisyklės: http://www.qrz.lt/utb/lyvhffd2008.html (jei kas nors pamiršo apie ką aš čia rašau)

Klausimas Nr. 1.

Šiuo metu dalyviai varžosi 4 kategorijose A, B, A Fix, B Fix. Kategorijos A ir A Fix skirtos stotims, dirbančioms 50MHz ir aukščiau. Pasižiūrėjau paskutinių 7 metų dalyvių šiose kategorijose statistiką. Vaizdas toks:

-----------A---A Fix
2002m---2---4
2003m---3---2
2004m---2---0
2005m---2---7
2006m---4---1
2007m---0---1
2008m---2---3

Akivaizdu, kad ypatingo progreso ir susidomėjimo šiose kategorijose nėra. Kas turi stacionarias antenas ir dirba A Fix kategorijoje dar gali pasirinkti kur dalyvauti-jei 50MHz įranga yra koviniame stovyje, tai po varžybų dar galima apsispręsti kurioje kategorijoje pareikšti rezultatus. Ką daryti A kategorijos dalyviams? Čia jau loterija. Vežtis į laukus 50MHz anteną, kuriai, veikiausiai, bus reikalingas atskiras stiebas, gaišti laiką ir jėgas, padaryti, galbūt, keletą ryšių (nes nebuvo sklidimo ir kitų dalyvių) ir po viso to pareikšti rezultatus B kategorijoje? Aišku, jei 50MHz tą dieną bus bangų sklidimas, galima pamiršti ir apie 144MHz, kur santykis km/taškai toks pat kaip 50MHz. Bet taip būna retai. Tad, ar reikalingos atskiros A ir A Fix dalyvių kategorijos, jei dalyvių skaičius kasmet yra beveik toks pat ir visi dalyviai patenka į prizines vietas? :-)
Prašau pareikšti savo nuomonę šiuo klausimu.

Klausimas Nr. 2.

Yra kalbama apie naujos dalyvių kategorijos įvedimą. Populiarėjant varžyboms pritraukiama vis daugiau dalyvių. Bet realiai varžybų metu galima išgirsti daugiau įvairių operatorių balsų, nei po to sulaukiama ataskaitų. Iš dalies tokia situacija yra dėl to, kad UTB mėgėjai būriuojasi į komandas, kuomet komandinis darbas atrodo patrauklesnis visom prasmėm:
1. Linksma kompanija
2. Lengviau ir greičiau sumontuoti (išmontuoti) ir paruošti visą įrangą
3. Lengviau operuoti varžybų metu, nes kuo daugiau rankų ir ausų, tuo lengviau rinkti korespondentus.
4. Naktį yra galimybė pamiegoti kol prie įrangos budi kitas.

Po to, tokio kolektyvinio darbo rezultatas patenka į tą pačią kategoriją, kurioje dalyvavo daug operatorių, kurie vienumoje kiaurą parą sėdėjo be miego prie savo stoties, lakstė po diapazonus, sukiojo antenas norėdami surinkti kuo daugiau taškų.
Mano galva, tokioje situacijoje sąlygos nėra vienodos, nes dalyvių jėgos yra skirtingos. Ar tuomet nebūtų tikslinga visus dalyvius suskirstyti į dvi skirtingas kategorijas?
a) Vienas operatorius b) Daug operatorių

Taip yra padaryta LY UTB Čempionate, tad kodėl to neįgyvendinus ir LYFD?
Apie papildomas sąlygas kiekvienai kategorijai būtų galima kalbėti ir diskutuoti papildomai jei tik bus bendras pritarimas šiai minčiai.

Prašau visų, kurie neabejingi UTB Lauko dienos varžyboms prisijungti prie diskusijos ir pareikšti savo nuomonę balsuojant šio pranešimo viršuje esančioje formoje, o taip pat papildant mano pranešimą savo pamąstymais ir argumentais. Galimybė balsuoti yra tik iki birželio 11d
73! op.Oleg LY3UE Vilnius KO24OP

Vartotojo avataras
ly2bet
Pranešimai:115
Užsiregistravo:2006-Bal-01, 07:33
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė ly2bet » 2009-Geg-11, 11:50

Sveiki,
jau eile metu esu "etatinis" LY FD Portable iskaitos dalyvis.
Del iskaitos A - ji buvo ivesta poto, kai kilo smarkios diskusijos del to, kad tasku svoris 6m diapazone buvo per didelis ir kontesta buvo galima laimeti tik dirbant 6m - jeigu tik yra pusetinas sklidimas. Todel atsirado iskaitos A ir B. Bet problema is esmes isliko - dalyvaudamas A iskaitoje rizikuoji, kad gali visiskai prakisti, nes kitame LY salies gale gali buti smarkiai geresnis sklidimas i Europa ir ten dalyvis tiek "prikraus" tau malku 6m diapazone, kad tau nebelieka prasme dirbti aukstesniuose dazniuose. Todel visi renkasi B, nes ten jau salygos lygesnes...
Del iskaitos single op/multi op. Pati FD ideja tikrai ne single op - tai kolektyvis isvykimas i gamta. Ir IMHO tie kurie dirba single op - tiesiog nepavyko susiorganizuoti kompanijos, ir tiek... Gal neverta skandinti tos FD dvasios, lai lieka tai kolektyviniu darbu ne tik antenu statyme ir saslyku kepime, bet ir prie aparaturos sedejime. Be to sios varzybos - europiniu dalis, kur kaip ir nera skirstoma pagal op. kieki - gal paliekam taip kaip yra...

Vartotojo avataras
LY1GP
Pranešimai:333
Užsiregistravo:2006-Kov-31, 10:52
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė LY1GP » 2009-Geg-11, 12:00

Pritarciau Dainiui - jei as i FD isvaziuoju vienas, tai tik reiskia, kad arba norejau pabut "vienumoje", arba nesuradau kas su manim vaziuotu, arba taip netiketai sugalvojau, kad nebuvo laiko ieskot. Be to komanda daznai net nepadeda, o trukdo dirbti :wink:

LY8O
Pranešimai:73
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 16:08
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė LY8O » 2009-Geg-11, 14:40

Sveiki,

Sakyciau, kad taisykles nera blogos ir gal nereikia eksperimentuoti su ju kaitaliojimais.
Del sigle ir multi op kategoriju... Ko gero sutikciau su abiem pries mane rasiusiais kolegomis. Nors 2006 metais ir dirbau SO, bet visgi dar viena pora ranku buvo atvaziavusi pagelbeti pastatyti antenas (tnx LY3NL) - vienam tai gana keblu, na nebet jau tureti kazka tikrai labai gero pasiruosus. Ir, kaip rodo gyvenimas, nebutina dirbti visai komandai - kartais ir vienas gali laimeti :) Cia kaip pasiseks su kondicijomis...
Manyciau, kad taisykles yra geros ir gal daugiau ir rimtesnio demesio reiketu skirti sio kontesto reklamai bei agitacijai, negu dabar bandyti kazka keisti nuostatose. Na nebent organizatoriai sumastytu atskirai pagebti kokiais nors diplomeliais geriausias SO ir MO stotis kiekvienoje kategorijoje :)

73, Remis LY8O
Niekas nežino tiek, kiek nežinau aš...

Vartotojo avataras
LY3UE
Pranešimai:178
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 09:51
Miestas:Vilnius

Standartinė LY3UE » 2009-Geg-11, 21:32

ly2bet rašė: Del iskaitos single op/multi op. Pati FD ideja tikrai ne single op - tai kolektyvis isvykimas i gamta. Ir IMHO tie kurie dirba single op - tiesiog nepavyko susiorganizuoti kompanijos, ir tiek... Gal neverta skandinti tos FD dvasios, lai lieka tai kolektyviniu darbu ne tik antenu statyme ir saslyku kepime, bet ir prie aparaturos sedejime. Be to sios varzybos - europiniu dalis, kur kaip ir nera skirstoma pagal op. kieki - gal paliekam taip kaip yra...
Dainiau, nesu FD pradininkas, :) bet man yra nauja ta mintis, kad sios varzybos yra daugiau kolektyvinio pobudzio. Vadovaujantis tokia logika reiketu uzdrausti Fix kategorijas. Kokia tai LAUKO diena, kai dirbama is savo namu, kur silta, salia saldytuvas su maistu ir lova?! :D Bet ne, sioje iskaitoje dalyvauja nemazai pilieciu ir niekas nebando itikinti, kad tai priestarauja varzybu dvasiai. Be to niekas nezada skandinti FD dvasios, nori-dalyvauk komandoje su draugais ir pareiks rezultatus MO kategorijoje. Napavyko surinkti kompanijos (ar megsti pabuti vienas)-turi galimybe dirbti SO kategorijoje.
Ir jau tikrai nesutinku su teiginiu, kad sios varzybos yra europiniu varzybu dalis, kur nera skirstoma pagal op. kieki. Butent, kad sios varzybos yra taip vadinamos IARU R1 3rd subregional VUHSF contest ir dalyvaujant jose reikia atsizvelgti i IARU R1 rekomendacijas. O jose be kita ko yra parasyta:

5.3.2 Contest sections
The contests shall comprise the following sections for each band from 50 MHz to 10 GHz and for
Millimeter group (the combined group of amateur bands above 10 GHz) :
• Section SINGLE - Stations operated by a single operator, with no assistance during the contest.
• Section MULTI - All other entrants


By the way, Remi, vien del to, kad LYFD nera vien LY, o ta savaitgali dirba visa Europa ir dalis Azijos, siu varzybu reklamuoti, mano manymu, nereikia. :wink:

Taip kad pagrindas mano destomoms mintims yra. Bet noriu isgirsti daugumos nuomone. Na, o jei dauguma nepritars, liks, kaip pasiule Remis, isteigti po diploma geriausiam neoficialioje MO/SO kategorijoje.

Aciu LY2BET, LY1GP, LY8O uz nuomone. Laukiu kitu FD megeju pamastymu.
73! op.Oleg LY3UE Vilnius KO24OP

Vartotojo avataras
ly2bet
Pranešimai:115
Užsiregistravo:2006-Bal-01, 07:33
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė ly2bet » 2009-Geg-12, 08:38

5.3.2 Contest sections
The contests shall comprise the following sections for each band from 50 MHz to 10 GHz and for
Millimeter group (the combined group of amateur bands above 10 GHz) :
• Section SINGLE - Stations operated by a single operator, with no assistance during the contest.
• Section MULTI - All other entrants
cia naujiena man. Gal nuostatai nesenai keitesi?
Siaip mes anksciau bandydavom dirbt 2 pozicijom is karto, bet dabar to nebedarom, nes visgi trukdziai vienas kitam nemazi, ir jeigu dar FM "kalant" vietinius rysius puse bedos, tai paleidus CW 2 m diapazone, 70cm "kliurksi" gan smarkiai. Nebandem analizuot, per kur ta problema atsiradusi (ar per antenas, ar per tinkla), lauko salygos ir yra lauko salygos. Beje LY8O pavyzdys yra irodes, kad teisingos antenos ir teisinga vieta geriau negu multi op. vietoj vieno... Del A FIX iskaitos - tai tik valio, kad ten daug kas dalyvauja. Esme tame, kad FD reikalauja daug materialiniu resursu - antenu, kompaktisku stiebu su sukiojimo sistema, kompaktines Ignalinos AE ir t.t. Daug kas savo antenas uzsideje stacionariai ir del to vieno renginio tingi jas imti zemyn. Is ten ir didelis A FIX dalyviu skaicius.

Vartotojo avataras
ly4u
Pranešimai:35
Užsiregistravo:2007-Rgs-09, 23:36
Parašyk:

Standartinė ly4u » 2009-Geg-12, 09:39

Sveiki,

1. Pirmu klausimu (ar reikalinga skirstyti dalyvius i 1-operatorius ir daug-operatoriu) po Dainiaus pasisakymo jau nebesu toks tikras. Siaip lygtai butu logiska isskirti i dvi kategorijas, nes sprendziant pagal 2008 metus, stociu skaicius yra pakankamai isauges ir abiejose kategorijose konkurencija jau butu. Bet svariausias balsas visdelto turetu buti tu, kurie vaziavo ir zada vaziuoti dirbti tikromis /P salygomis.

Informacijai: kiek zinau, siose varzybose visose europos salyse bei RA/UT yra skirstoma Multi-Op ir Single-OP.

2. Antras klausimas - ar reikalingas 6m diapazonas musu lauko dienoje. Tas diapazonas buvo itrauktas, kai vyko FD kartu su skandinavais - "Nordic Baltic FieldDay" ar kaip jis ten vadinosi. Nuostatai mums buvo kazkada apie 2000-uosius primesti Danu EDR ir tokiu budu 50MHz buvo itrauktas. Ir taip liko iki siol, nors "Nordic-Baltic FD" senai suzlugo. Ir LY FD dabar vyksta kaip IARU Region-1 kontestu programos dalis (zr. Olego LY3UE informacija), o ten 6m diapazono Liepos menesio ture nera.

Ir niekur kitur, isskyrus LY, OZ ir USA, 6m nera itraukiamas i UTB varzybu programas - 50MHz buna visai atskiri kontestai. Manau mums reiketu lygiuotis i likusia Europa, UA, UT. 6m visai kitokia specifika negu VHF/UHF/SHF. Ir kelt 6m 10el yagi ant kalniuko- kazkoks marazmas, ir labai jau nepastovus diapazonas - gali padaryt 5 QSO su yagi, gali 500 QSO su dipoliu.

Kazkaip nelabai UTB ir lauko dienos dvasioje tie 6m, nors pats diapazonas yra labai idomus ir nieko pries ji neturiu.

73 Rytis LY4U

LY8O
Pranešimai:73
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 16:08
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė LY8O » 2009-Geg-12, 10:50

Sveiki,

Labai noreciau sutikti su Ryciu, kad 6m nebutu bendroje iskaitoje siame FD. Tik beda tame, kad sis kontestas vyksta beveik paciu vidurvasariu, kada dienos ilgiausios ir 6m turi daugiausia galimybiu buti ilgai atviras... T'sakant - lazda su dviem galais. Be jokios abejones atskiras 6m kontestas butu gerai - tada jau gali surizikuoti pasiimti geresne antena, maziau rizikuodamas perkrauti transporta kruva antenu ir stiebu, o ir aparatu maziau veztis reikia... Ir dirbantiems SO geriau - visgi vienam sunku plesytis net per du-tris tradicinius UTB bandus. Minusas - papildomos islaidos papildomai isvykai i /P pozicija...
Kita vertus jeigu dalyvauji MO ir surenki komanda - 6m. bandas tikrai netrukdo, o ir pasikeiciant op'ai gali bent kazkiek pakaifuoti varydami pailapa, kas auktesniuose banduose buna tik beveik svajone... O ir FIX kategorijoje dirbantys gali labiau pasismaginti...
Berods ta lazda su dviem galais musa gana skaudziai abiem galais :?
Ko gero iki siemetinio FD jau nieko nepakeisime, bet tada reikia testi diskusija del ateities kontestu.

73, Remis LY8O
Niekas nežino tiek, kiek nežinau aš...

LY2R
Pranešimai:17
Užsiregistravo:2006-Bal-01, 13:35
Miestas:Šeduva
Parašyk:

Standartinė LY2R » 2009-Geg-12, 14:14

Labas,
kaip įprasta į lauko dieną važiuoju su komanda, taip kad lygtai man ir neaktualu ką nors pasakyti šiuo atveju, bet žiūrint iš tų pusės, kurie vieni važiuoja ant kalniukų, vieni vargsta statydami ir versdami antenas, esant geram praėjimui dirbti parą laiko be poilsio, be pamainos, matosi akivaizdi neteisybė. Tai rodo mano pernai metų atvejis, kada komandoje buvom dviese, bet sugedus aparatui, liko tik viena darbo vieta, tai praktiškai vienas ir atidirbau visas varžybas, o tai esant tiek diapazonų, atsiradus neblogam praėjimui ant 50 MHz, vienam per sunku, primenu dirbom A grupėje. Net norėjosi nedirbti kituose diapazonuose, išskyrus 6 metrus, ir ko gero būt žymiai ženklesnis rezultatas, bet aš UTB fanas, man rūpėjo ir 70 cm ir 23 cm. Ko gero per mažai 144 MHz diapazone duodama taškų, tiek kiek ir 6 metruose, maža. Čia ir yra 6 metrų privalumas ir visuomet kažkoks praėjimas buvo ir bus.
Panaikinti B FIX nematau prasmės, tegul liaudis dirba, ir jiems atrakcija, ir išvažiavusiems ant kalniukų papildomi korespondentai, ypač jei yra SHF aparatūra.
Bet ko gero nieko racionalaus nepasiūliau, tik pamąsčiau ir tiek. Palykim šiais metais kaip yra dabar.
FD man gerai visaip, svarbu, kad nebūt perkūnijos, ko jau pradedu bijoti, trys Lauko dienos, trys baisios perkūnijos, kur tai matyta.

Paulius
LY2R

LY2SA
Pranešimai:24
Užsiregistravo:2007-Vas-26, 13:12
Miestas:Marijampole
Parašyk:

Standartinė LY2SA » 2009-Geg-12, 19:10

1. Kas nenori/nemėgsta/negali dirbti 6 m diapazone, turi galimybę pasirinkti B kategoriją (144 & up). Tam jos ir buvo sugalvotos, kad būtų galimybė pasirinkti. Kategorijos visiškai lygiavertės, net prizai vienodi - taurės.
Jei kam nepatinka, galim pavadinimus sukeisti vietomis: 144 & up pavadinti kategorija A :)

2. Jei FD vadiname varžybomis, o ne aktyvumo diena (kaip LYAC), tai įskaitos turi būti atskiros: asmeninė ir komandų.

Vidas, LY2SA

Vartotojo avataras
ly4u
Pranešimai:35
Užsiregistravo:2007-Rgs-09, 23:36
Parašyk:

Standartinė ly4u » 2009-Geg-13, 01:18

Viena mazyte "problemyte" su 6m - gerai atsidarius Es i G, per valanda esu ne karta padares 100 QSO su paprastu dipoliu. Tai yra apie 140.000 tasku. KO24FO "superpozicija" pernai ant 2m/70cm/23cm pririnko rodos 70.000 per 24val.

Taigi jei dalyvauciau kategorijoje su 6m, apie koki nors varga su 23cm nebutu nei minciu, ka jau ten nauju GHz diapazonu isisavinimai. Penki 6m QSO su G atperka 10 QSO ant 23cm 200km atstumu. Nezinau ar patiktu kam nors is tikru UTB-istu, jei pirma vieta uzimtu dalyvis, is viso dirbes tik ant 6m, o tai absoliuciai imanoma prie gero Es. Tiesiog iskreipti prioritetai gaunasi.

Kvieciu UTB-istus dalyvauti kategorijoje "be 6m" - aplinkines salys ES/SM/SP troksta Lietuvos ant 13/6/3cm ir auksciau, daugelio Lietuvos WWL ir 2m/70cm/23cm diapazonuose! Po nesenai uzmegztu pirmuju QSO 13cm diapazone tarp LY-OZ ir LY-SM jau gavom pora pasiulymu dovanoti SHF technikos is netolimu kaimynu, kad tik dirbtume toliau. Tai ir dirbsim, loterijos su 6m nelosim ;)

Beje cia draugiskas kvietimas, joks ne ultimatumas, visi zaidziam sita zaidima taip kaip norim ir kada norim. Lauko diena - geriausias UTB kontestas, visi aktyviai dalyvaukime kokie bebutu nuostatai, malonumas garantuotas!

73 Rytis LY4U

Vartotojo avataras
LY3UE
Pranešimai:178
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 09:51
Miestas:Vilnius

Standartinė LY3UE » 2009-Bir-08, 21:13

Panasu, kad balsavusiuju nuomones vieningos ir ju yra dvi. Akivaizdu, kad siais metais, jau nieko nekeisime, bet po varzybu ir ju teisejavimo bus galima sugrizti prie sios temos vel. Gal tuomet pavyks ipusti i sia linksma svente daugiau "veju".

Kadangi iki siu metu varzybu liko nepilnas menuo, kvieciu visus tuos, kurie zada dalyvauti varzybose pranesti apie tai kitiems dalyviams. Galite atsiusti man laiška nurodydami savo saukini, komandos sudeti, (jei planuojate dalyvauti komandoje), WWL, aparatura, kokiomis moduliacijos rusimis dirbsite. Sie duomenys tradiciskai bus patalpinti LY UTBFD2009 zemelapyje, kuri rasite LRMD UTB koordinatoriaus puslapyje.
UTB Lauko dienos varzybu nuostatas galite rasti cia:
www.qrz.lt/utb/contest/rules/lyvhffd2009.html

Jei norite isteigti savo apdovanojima varzybu dalyviams, kreipkites i mane, - suderinsime si klausima operatyviai.

Informacija bus nuolat atnaujinama!
73! op.Oleg LY3UE Vilnius KO24OP

Vartotojo avataras
LY1GP
Pranešimai:333
Užsiregistravo:2006-Kov-31, 10:52
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė LY1GP » 2009-Bir-09, 13:33

Olegai, gal gera ora užsakytum iš anksto - paskui nebeliks...

8)

Vartotojo avataras
LY3UE
Pranešimai:178
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 09:51
Miestas:Vilnius

Standartinė LY3UE » 2009-Bir-15, 15:09

LY1GP rašė:Olegai, gal gera ora užsakytum iš anksto - paskui nebeliks...

8)
Nera cia ko bijoti to blogo oro. Paaiskes kas yra tikras UTB entuzisatas ir atvaziavo /p net prastu oru daryti QSO, o kam UTB Lauko diena yra tik gera proga issikepti gamtoje saslyku ir pagerti alaus. :wink: O QSO yra tik tarp kita ko...

Jau yra pirmieji irasai LYFD2009 zemelapyje.

LY1KAP (multi op) KO25VL 144MHz, 432MHz, 1296MHz all mode

LY2R (single op) KO15KP 144MHz, 432MHz, 1296MHz all mode

LY2WR (multi op) KO24FO 144MHz, 432MHz, 1296MHz, 2400MHz, 10300MHz all mode

LY1MM/p (multi op) KO35DG 144MHz, 432MHz, 1296MHz all mode

LY3UE/p (single op) KO25WI 144MHz, 432MHz all mode
73! op.Oleg LY3UE Vilnius KO24OP

Vartotojo avataras
LY1GP
Pranešimai:333
Užsiregistravo:2006-Kov-31, 10:52
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė LY1GP » 2009-Bir-16, 08:19

LY3UE rašė:Nera cia ko bijoti to blogo oro. Paaiskes kas yra tikras UTB entuzisatas ir atvaziavo /p net prastu oru daryti QSO, o kam UTB Lauko diena yra tik gera proga issikepti gamtoje saslyku ir pagerti alaus. :wink: O QSO yra tik tarp kita ko...
Na paskui nesiskuskit... :)

Rašyti atsakymą