QSL kortelės

Visos mūsų mintys
Rašyti atsakymą
LY4Q
Pranešimai:20
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 11:14
Miestas:Vilnius
Parašyk:
QSL kortelės

Standartinė LY4Q » 2011-Vas-10, 09:35

QSL kortele tai patvirtinimas arba dvipusio radijo ryšio tarp dviejų mėgėjų radijo stočių arba vienpusio priėmimo signalų iš AM radijo , FM radijo, televizijos ar trumpųjų bangų transliavimo stoties. QSL taip pat gali patvirtinti dvipusio radijo ryšio priėmimo, trečios šalies klausytojo, taip vadinamo stebėtojo (SWL). Tipiška QSL kortelė yra tokio pat dydžio
ir dažniausiai iš tokios pat medžiagos, kaip tipiškas atvirukas , ir dauguma jų yra siunčiami per paštą.
73!LY4Q
Rolandas

Vartotojo avataras
LY2GV
Pranešimai:95
Užsiregistravo:2006-Bal-01, 08:22
Miestas:Šiauliai

Re: QSL kortelės

Standartinė LY2GV » 2011-Vas-11, 21:40

QSL kortelės
(Ši informacija bus dar papildoma, o dabar pateikiama tiek, kad jau būtų galima naudoti)


QSL tarptautiniame „Q“ kode reiškia: „Aš patvirtinu priėmimą“. Labai didelė dalis radijo mėgėjų renka korteles, vadinamas QSL kortelėmis, kurias gauna iš kitų radijo mėgėjų, kurios patvirtina, kad jie kalbėjosi radijo ryšiu. Yra radijo mėgėjų, kurie tik klauso kitų radijo mėgėjų pokalbių ir ryšių (toliau tekste - QSO) neužmezginėja, jie vadinami stebėtojais, trumpintai – SWL (anglų kalbos trumpinys - ShortWave listening ). Vienintelis tokio radijo mėgėjo dokumentas įrodantis, kad jis tikrai girdėjo kito radijo mėgėjo radijo stotį eteryje yra jums atsiųsta QSL kortelė su įrašytais to radijo ryšio dalyvių šaukiniais, laiko ir girdėjimo parametrais.
Kai kurie žmonės mėgsta rinkti pašto ženklus, kiti pašto vokus iš įvairių pasaulio šalių, kiti monetas, o radijo mėgėjai renka QSL korteles. Yra radijo mėgėjų etiketo taisyklė, kuri nurodo, jog visas gautas QSL korteles būtina patvirtinti savąja, jei joje esantys duomenys apie buvusį ryšį yra teisingi, jei ne – grąžinti gautąją QSL siuntėjui su užrašu “Not in log”. Taip kaip filatelistams pašto ženklai, taip QSL kortelės ateina iš tolimų šalių su įdomiais vaizdais ar tekstais ant jų ir būtinai su buvusio radijo ryšio informacija. Tai laikoma dokumentu patvirtinančiu jog toks radijo pokalbis buvo.
Kita QSL kortelių rinkimo priežastis - dalyvauti daugelio šalių įvairių diplominių programų/trofėjų, skirtų radijo mėgėjams, rinkime. Nesvarbu, ar tai labiausiai siekiamas pasaulyje 5BandDXCC diplomas, kurį norint gauti, reikia surinkti QSL korteles patvirtinančias radijo mėgėjo ryšius su 100 ar daugiau DX šalių penkiuose bangų ruožuose, ar kita diplominė programa už visas JAV ir visas Kanados provincijas, arba daug kitų šalių kitų apdovanojimų laimėjimui, dažniausiai QSO buvimo faktą reikės įrodyti QSL kortelėmis.

Radijo mėgėjo QSL kortelės

Jei planuojate patvirtinti savo kontaktus (ryšius, vadinamus trumpintai - QSO) QSL kortelėmis, tada jums reikės asmeninės QSL kortelės. QSL korteles galima spausdinti užsakius spaustuvėje arba tiesiog atsispausdinti savo spausdintuvu. Radijo mėgėjas visados suvokia, jog QSL kortelė yra jo veidas ir jo šalies reprezentacija. Todėl QSL kortelė yra tapusi individualios kūrybos išraiška, kurioje dažnai atsispindi operatoriaus nuotrauka, jo radijo stoties vaizdai ir/arba vaizdai iš operatoriaus savojo miesto ar apylinkių, ir t.t.. QSL kortelė dažnai atspindi operatoriaus gerą dozę individualaus pasididžiavimo istoriniais įvykiais, šeima, gamta ar savąja šalimi.
Bet kuriuo atveju kortelės turi atitikti tam tikrus visuotinai priimtus standartus.Vienas iš tokių standartų, kurį matomai kažkada nustatė pašto voko dydis, yra pačios QSL gabaritai. Labiausiai naudojamas dydis yra 89x140 mm. Žinoma, jūs galite daryti bet kokio dydžio, tačiau reikia paminėti, jog jei jūsų kortelė bus didesnė ar labai mažesnė už kitas, tai bendruose paketuose, kuriuos siunčia QSL biurai (apie tai vėliau) siuntose į kitas šalis, jūsų QSL kortelės kraštai bus deformuoti arba net visiškai užlankstyti. Kadangi tai jūsų vizitinė kortelė, todėl tokia kortelė jau nelabai sėkmingai atstovaus jus ir jūsų kraštą.
QSL kortelės gali būti vienpusės, dvipusės, panašios į lankstinuką, ar net knygelę, tačiau paskutinius du varijantus kartais naudoja tik DX ekspedicijos ar proginiais šaukiniais dirbantys radijo mėgėjai norėdami sutalpinti daug papildomos vaizdinės ir rašytinės informacijos apie įvykio aplinkybes. Dažniausiai paplitusios QSL kortelės yra dvipusės, nes tenka sutalpinti ne tik jūsų dizaino atradimus ir šaukinį, bet ir informaciją apie įvykusį radijo pokalbį/ryšį/QSO. Paprastai viena kortelės pusė yra skiriama reprezentacijai ir jūsų šaukiniui, o kita - QSO informacijai ir kitai įvairiai informacijai talpinti, kartais viskas sutalpinama vienoje QSL kortelės pusėje. Radijo mėgėjui tenka pagalvoti kaip sukomponuoti savo QSL kortelę, kad ji būtų ne tik tvarkinga ir graži, bet ir patogi reikiamos QSO informacijos užrašymui. Paprastai talpinama lentelė kurioje galima įrašyti netgi keletos QSO/ryšių duomenis, tokiu būdu sutaupoma ir vieta ir pinigai QSL siuntimui, o ir gautos QSL užima mažiau vietos. Tačiau turite pagalvoti ir apie tai, kokiu būdu pildysite savo QSL kortelę – rankiniu būdu, naudodamas rašiklį ar klijuosite spausdintuvu atspausdintus lipdukus su QSO informacija iš kompiuterinio aparatinio žurnalo, ar tiesiog spausdinsite ant pačios QSL kortelės spausdintuvu, ar netgi visą QSL kortelę spausdinsite su savo spausdintuvu. Jei QSL korteles spausdinate ne tiesiogiai iš aparatinio žurnalo savo spausdintuvu, o užsakote jas spaustuvėje, tai vietą QSL informacijos talpinimui reiktų sukomponuoti taip, kad tai būtų kiek įmanoma universaliau, kad galėtumėte QSL kortelę pildyti rašikliu, priklijuoti pasirinktus lipdukus, ar atspausdinti į QSL lentelę reikiamą informaciją (tam reikia turėti tokį spausdintuvą, kuris spausdina ant pakankamai storo popieriaus QSL kortelės). QSL kortelėms spausdinti rekomenduotinas popierius turėtų būti tankesnis nei 250g/kv.m..
Susiruošus klijuoti lipdukus būtina pasižiūrėti ar pasirinktas lipdukas neuždengs kitos svarbios informacijos jau esančios ant QSL kortelės, ar papildoma informacija esanti lipduke ir ant QSL nedubliuos viena kitos. Sakykim ant lipduko Jūs dėkojate už gautą QSL, o užklijavus lipduką matomas tik prašymas atsiųsti jums QSL. Arba jūsų lipdukas uždengia jūsų adresą ar QSL biuro adresą ir pan.. Reikia QSL kortelę komponuoti taip jog to neįvyktų.
Dar viena gudrybė, kurią reiktų numatyti projektuojant QSL kortelę yra tokia, jog patartina numatyti būdą panaudoti tą pačią QSL kortelę tiems atvejams, jei jūs naudosite portabilią poziciją ryšių užmezgimui naudodami „/P“, ar mobilią „/M“, ar dar ką nors tokio, kas tikėtina gali įvykti, ar vyksta stabiliai, na, sakykime, radijo mėgėjas turi gražioje vietoje sodybą ar atostogauja ten kur visai patogu išduoti reikiamą priedėlį „/P“. Tam, kad kaskart nespausdinti naujų QSL kortelių, numatykite langelį, kurį tereiks pažymėti nurodant šaukinį, kurį naudojote eteryje. Tas pat galioja ir kitiems radijo mėgėjo turimiems šaukiniams. Tačiau nereiktų įvesti painiavos, kuomet skirtingų šalių šaukiniai spausdinami vienoje QSL kortelėje, ar netgi labai skirtingų vietovių (radijo mėgėjišku požiūriu) atžymėjimui skirtos QSL, nes tuomet atsiranda daug dviprasmybių, kadangi gali skirtis daugelis kitų ryšio parametrų – ITU ar net WAZ zona, QRA loc ir pan., jau nekalbant apie tai jog radijo mėgėjas gavęs tokią QSL iš pradžių gali nevienareikšmiškai įvertinti jos informaciją. Tokią kortelę bus keblu užpildyti ir pačiam radijo mėgėjui, nes pamiršus kažkur kažką pažymėti, ji tampa beverte ir netinkama jokiai diplominei programai.
QSL kortelėje turi būti privaloma standartinė informacija.

QSL kortelės turinys

QSL kortelės turinys, kuris turėtų būti ant kiekvienos kortelės yra pažymėtas „*“:

* Jūsų šaukinys (pageidautina abiejose pusėse, jei kortelė dvipusė)
* Jūsų vardas ir adresas
* Vieta QSO informacijai:
- Stoties/korespondento šaukinys (Call)
- QSO Data (DD / MM / YYYY naudojamas daugelyje šalių). Būtinai naudojama
UTC data (žr. pastabą žemiau).
- Laikas UTC (Universalus pasaulinis laikas)
- Dažnis arba diapazonas (MHz arba bangos ilgis metrais atspindintis bangų ruožą)
- Režimas (SSB, CW, RTTY, ir tt)
- RST
* Prašymą atsiųsti QSL- „PSE QSL“ arba ačiū už QSL gavimą – „Tnx for QSL“.
* Jūsų CQ ir ITU zonos
* Jūsų radijo stoties arba jūsų QSL biuro adresas.

Kai kuri neprivaloma informacija:

Jūsų stoties aprašymas (gal net nuotrauka)
Jūsų lokali vietovė (sakykim WAL, QRA loc. Ir pan.)
Vieta korespondento QSL menedžerio/vadybininko šaukiniui nurodyti - „QSL VIA:“
Jūsų priklausomybė radijo mėgėjų klubams, organizacijoms
Papildomas aprašymas (įvykio, vietovės ar tiesiog radijo mėgėjo individuali informacija,
ar kokio nors radijo mėgėjiško trofėjaus reklama)

Pastaba: UTC data yra data, kuri atitinka UTC laiką. Tai dažnai sukelia painiavą, kai UTC data skiriasi nuo vietos datos. Jei, pavyzdžiui, esate laiko juostoje kur vietos laikas yra UTC+2 valandos, tai vietiniam laikui keičiantis 00:00 val. diena buvo 2011/02/11 (2011 metų vasario mėn. 11d.) ir vietiniu laiku turėtų keistis į 2011/02/12, tačiau UTC datos atskaitos būdu UTC laikas bus vis dar 22:00 val. dėl ko data turi būti vis dar 2011/02/11 (2011 vasario 11).

QSL kortelių „buhalterija“

QSL kortelių išrašymas vyksta remiantis radijo mėgėjo radijo ryšių/QSO žurnale (dar vadinamas –aparatiniu žurnalu, QSO žurnalu) esančios informacijos pagrindu ir gautų QSL iš korespondentų pagrindu. Gautųjų QSL kortelių informacija sutikrinama su QSO žurnale esančia informacija. Kad radijo mėgėjas galėtų patvirtinti QSL kortele radijo ryšio buvimą, turi sutapti pagrindinė QSO informacija, t.y., radijo mėgėjo QSO žurnale tą dieną ir tuo laiku turi būti užfiksuotas radijo pokalbis/QSO su gautos QSL savininku ir turi sutapti apsikeistieji raportai (RS(T), RSQ ir pan.), tuomet laikoma, jog QSO pilnavertis ir gali būti patvirtintas QSL kortele. Jei nesutampa šaukinys ar apsikeisti raportai ir ypač tuo atveju jei tokio šaukinio nėra, radijo mėgėjas turi teisę uždėti spaudą su užrašu „NOT in LOG“ ant gautosios QSL ir grąžinti QSL siuntėjui tokiu būdu informuodamas, jog tokio QSO nebuvo arba jame yra klaidinga informacija. Jei pagrindiniai duomenys sutampa, radijo mėgėjas atžymi QSO žurnale QSL gavimo faktą ir išraso savo QSL radijo ryšio patvirtinimui ir padėkojimui už gautą QSL.
Ši „buhalterija“ gali būti vedama rankiniu/popieriniu/rašytiniu būdu arba elektroninio QSO žurnalo būdu kompiuteryje naudojant įvairias radijo mėgėjiškas programas. Tokiu būdu radijo mėgėjas visados žino arba gali pasitikrinti apie savo gautas/išsiųstas QSL korteles ir galimybę laimėti kokį nors norimą trofėjų.

QSL Siuntimo būdai

Pasaulyje yra nusistovėję keletas QSL apsikeitimo būdų. Labiausiai paplitęs QSL apsikeitimas per nacionalinius radijų mėgėjų QSL biurus. Kitas būdas yra tiesioginis (Direct) QSL kortelių siuntimas korespondentui į namus arba jo QSL menedžeriui/vadybininkui (va dėl ko reikalinga vieta ant QSL kortelės – „QSL VIA:“ ). Dar vienas tarptautinis popierinių QSL kortelių išsiuntinėjimo būdas, kuris yra atsiradęs kaip komercinis, suteikia galimybę išsiuntinėti QSL korteles korespondentams pagal jūsų atsiųstą ADIF formatu QSO žurnalą. Tereikia susimokėti ir pasirinkti kortelės dizainą. Reiktų pažymėti, jog į DX šalis, kur nėra QSL biuro ar DIRECT toks servisas kortelių nesiunčia.
Šiais kompiuterių ir interneto laikais yra dar vienas būdas apsikeisti elektroninėmis QSL kortelėmis (eQSL), kitaip sakant patvirtinti QSO įvykimą nesiunčiant jokių popierinių QSL kortelių. Šiuo metu yra žinomi du tokie eQSL servisai – eQSL ir LoTw. Ten taip pat atitinkamai autorizavusis ir gavus prisijungimą, pakanka užkrauti savo QSO žurnalą ADIF formatu ir laukti kol sistema pradės užkrautųjų QSO sutikrinimą su korespondentų QSO žurnalų turiniu. Kaskart turėsite pilną informaciją apie patvirtintus QSO. Jums teliks nusikrauti iš tokio serviso jau patvirtintų QSO sąrašą ir jį „parodyti“ savo elektroniniam QSO žurnalui, kuris žaibiškai sužymės pasitvirtinusius QSO ir išduos klaidų/nesutapimų sąrašą, kad galėtumėte apsispręsti ar tai esminė klaida, ar tiesiog ištrinti netinkamą QSO iš eQSL serviso tinklapio.

QSL biuras

Kiekviena bent kiek didesnė nacionalinė radijo mėgėjų organizacija turi savo narių lėšomis išlaikomą QSL kortelių paskirstymo/išsiuntinėjimo servisą, vadinamą QSL biuru. Tai pripažįstamas visame pasaulyje kaip pigiausias QSL kortelių apsikeitimo būdas. QSL biuro darbas paremtas esamomis pašto tarnybomis ir nekomerciniais pagalbininkais, tačiau pigumo esmė tame, jog QSL biuras akumuliuoja šalies radijo mėgėjų QSL korteles ir į užsienio šalis siunčia ne po vieną, o paketais, kurio siuntimo kaina dažnai tokia pat kaip ir vienetinės QSL. Tokiu būdu taupomi visų radijo mėgėjų QSL siuntimo kaštai. Nes norintys išsiųsti savo QSL per nacionalinį QSL biurą moka bendrinį mokestį už pateiktą QSL svorį pagal šalies pašto įkainius, nesigilinant į kokias pasaulio šalis bus siunčiamos jų QSL kortelės, kur į kai kurias tolimas ir egzotiškas šalis toks išsiuntimas būtų net labai brangus.
Pagrindinė QSL biuro funkcija, kuri atliekama atskirai už tai nemokant – gautų QSL kortelių išrūšiavimas ir paskirstymas po visą šalį kiekvienam ar grupei radijo mėgėjų.
Pagrindinis reikalavimas, kad naudotis nacionaliniu QSL biuru – būti savo nacionalinės organizacijos nariu – Lietuvoje LRMD arba atskirai susimokėti už gaunamos korespondencijos išrūšiavimą. Visų kitų radijo mėgėjų, kurie nepriklauso nei vienai anksčiau paminėtai grupei, gautos iš kitų šalių QSL kortelės grąžinamos atgal su spaudu „NOT Member“ (nenarys). Tokie radijo mėgėjai elgiasi labai nesąžiningai kitų atžvilgiu neinformuodami savo korespondentų apie tai, jog jiems QSL siųstų tik tiesioginiu asmeniniu adresu. Dėl šios nesąžiningumo priežasties užsienio ir nacionalinis QSL biurai turi papildomas išlaidas, kurias apmoka nacionalinės organizacijos nariai.
Siunčiant per QSL biurą reikia žinoti, jog būtina savas išrašytas QSL korteles, kurias ruošiatės priduoti QSL biurui būtina išrūšiuoti pagal šalis ir abėcėline tvarka. Tai reiškia, jog ir šalys ir vienos šalies QSL turėtų būti išrūšiuotos abėcėline tvarka, bet tai daryti pakanka prefikso ribose.

QSL Direct

QSL direct siuntimas yra išskirtinis QSL kortelių apsikeitimo būdas tiesioginiais korespondentų ar jų QSL menedžerių/vadybininkų adresais. Tai naudojama dėl kelių priežasčių. Viena jau anksčiau minėta priežastis siųsti QSL korteles tiesiogiai atsiranda tiems radijo mėgėjams kurie nėra QSL biuro ar nacionalinės organizacijos nariais. Tačiau tokiems reiktų priminti, jog jie privalo eteryje korespondentus informuoti apie tai ryšio metu.
Kita priežastis, kuomet korespondentas yra iš tokios šalies kurioje ne tik nėra QSL biuro, bet gali būti, jog ir jis vienintelis arba atvykę(s) kaip į ekspediciją operatoriai(ius) . Tai retųjų DX šalių specifika. Tokiems korespondentams QSL siunčiamos tik tiesiogiai jų namų arba jų QSL vadybininkų adresu į voką įdedant vieną ar du IRC (tarptautiniai pašto kuponai) kuponus arba pinigus (tai yra grubus Lietuvos įstatymų pažeidimas), kad kompensuoti jo galimas pašto išlaidas siunčiant jums QSL kortelę. Būtinai įdedamas ir sau adresuotas vokas be pašto ženklų, kad netektų vargti ieškant jūsų adreso ar pirkti voką, nes dažniausiai DX šalies QSL labiau reikia jums, nei tai DX stočiai jūsų QSL. Ekspedicijai suorganizuoti į retą, kartais net negyvenamą šalį kainuoja didelius pinigus, todėl toks atsidėkojimas yra suprantamas. Tokių šalių ar radijo stočių QSL korteles dažniausiai siuntinėja QSL vadybininkai, todėl eteryje verta paklausyti, nes laikas nuo laiko yra perduodama ši informacija „QSL via“ arba „QSL manager“. Nebėda jei nesulauksite ar neišgirsite, nes egzistuoja ši informacija įvairiuose QSL vadybininkų žinynuose (Callbook), ekspedicijų tinklapiuose internete, pas kolegas ir pan..
Trečioji priežastis – greitis. Jei norite labai greitai gauti QSL kortelę iš korespondento nelaukiant kol QSL biuras surinks reikiamą kiekį QSL, kad apsimokėtų siųsti QSL į tą šalį.

Papildoma informacija

Visa informacija rašoma ant QSL kortelės apie buvusį QSO turi būti parašyta įskaitomai, pageidautina didžiosiomis rašytinėmis raidėmis – ypač korespondento šaukinys ir jei yra - QSL vadybininko Šaukinys. Ant QSL kortelės neturi būti jokių informacijos pataisymų, nes tokios QSL netinka jokiems trofėjams.
Jei QSL korteles išrašinėjate spausdindami spausdintuvu ar spausdindami lipdukus, kuriuos paskui priklijuojate prie savo QSL kortelės, tai nepamirškite įsitaisyti spaudą su užrašu „QSL verified“ ir jūsų šaukiniu. Šis spaudas naudojamas patvirtinti lipdukui ar spausdintai QSL, kad nereiktų rašikliu pasirašinėti, nes ne visi trofėjų/diplomų steigėjai nori užskaityti tokių QSL tikrumą, jei nėra rašytinės žymės.
Jei nusprendėte naudotis eQSL servisais, tai patartina savo QSO žurnalą konvertuoti į ADIF tik tam tikromis laiku apribotomis porcijomis (mėnesio ar metų) arba konkrečiu jūsų šaukiniu, tačiau ADIF formato QSO žurnale patartina talpinti ne daugiau 5000 QSO. Tai apsaugos jus nuo ilgo užkrovimo proceso, bei neaiškaus QSO žurnalo užkrovimo termino. Tokiu būdu sutaupysite daug savo laiko vėliau. Bet kuriuo atveju kiekvienas eQSL servisas turi savo taisykles. Su jomis susipažinti būtina betarpiškai pačiame tinklapyje. O tam kad Jūsų eQSL tiktų eTrofėjams ar trofėjams be „e“, privalu gauti patikimumo sertifikatą. eQSL servisas prašo nuskenuotą jūsų radijo stoties leidimą užkrauti į sistemą. Po patikrinimo gausite patikimumo sertifikatą. LoTw tokiai sertifikacijai prašo daugiau dokumentų ir netgi tų dokumentų popierinių kopijų pasiuntimo paštu į ARRL (JAV radijo mėgėjų nacionalinė organizacija).

(laukiu papildymų/pataisymų/kritikos, nes tai vieno prisėdimo darbas nesidairant aplinkui. Patirties darbo su QSL – ypač direct – neturiu. Kaip išrašyti QSL SWL‘ui irgi kol kas nežinau, nes nežinau kaip tai pažymėti elektroniniame QSO žurnale )

P.S. Ši informacija bus dar papildoma.

Informaciją paruošė Gintautas LY2GV
Paskutinį kartą redagavo 2 LY2GV. Iš viso redaguota 2011 kartus.
Pagarbiai Gintautas LY2GV
73'

LY1VP
Pranešimai:58
Užsiregistravo:2009-Bal-09, 20:14
Miestas:Druskininkai-Vilnius
Parašyk:

Re: QSL kortelės

Standartinė LY1VP » 2011-Vas-11, 23:20

Pabandžiau beskaitant pasižymėti ir ištaisyti vietas, kurios man asmeniškai nepatiko ar buvo nesuprantamos. Pateikiu pataisymus iki „QSL biuras“:

Vienintelis tokio radijo mėgėjo dokumentas įrodantis, kad jis tikrai girdėjo kito radijo mėgėjo radijo stotį eteryje yra jums atsiųsta QSL kortelė su įrašytais to radijo ryšio dalyvių šaukiniais, laiko ir girdėjimo parametrais.

Kita QSL kortelių rinkimo priežastis - dalyvauti daugelio šalių įvairių diplominių programų/trofėjų, skirtų radijo mėgėjams, rinkime.

QSL kortelės gali būti vienpusės, dvipusės, panašios į lankstinuką, ar net knygelę, tačiau paskutinius du varijantus kartais naudoja tik DX ekspedicijos ar proginiais šaukiniais dirbantys radijo mėgėjai norėdami sutalpinti daug papildomos vaizdinės ir rašytinės informacijos apie įvykio aplinkybes.

Paprastai viena kortelės pusė yra skiriama reprezentacijai ir jūsų šaukiniui, o kita - QSO informacijai ir kitai įvairiai informacijai talpinti, kartais viskas sutalpinama vienoje QSL kortelės pusėje.

Radijo mėgėjui tenka pagalvoti kaip sukomponuoti savo QSL kortelę, kad ji būtų ne tik tvarkinga ir graži, bet ir patogi reikiamos QSO informacijos užrašymui.

Jei QSL korteles spausdinate ne tiesiogiai iš aparatinio žurnalo savo spausdintuvu, o užsakote jas spaustuvėje, tai vietą QSL informacijos talpinimui reiktų sukomponuoti taip, kad tai būtų kiek įmanoma universaliau, kad galėtumėte QSL kortelę pildyti rašikliu, priklijuoti pasirinktus lipdukus, ar atspausdinti į QSL lentelę reikiamą informaciją (tam reikia turėti tokį spausdintuvą, kuris spausdina ant pakankamai storo popieriaus QSL kortelės).

Susiruošus klijuoti lipdukus būtina pasižiūrėti ar pasirinktas lipdukas neuždengs kitos svarbios informacijos jau esančios ant QSL kortelės, ar papildoma informacija esanti lipduke ir ant QSL nedubliuos viena kitos. Sakykim ant lipduko Jūs dėkojate už gautą QSL, o užklijavus lipduką matomas tik prašymas atsiųsti jums QSL.

Tam, kad kaskart nespausdinti naujų QSL kortelių, numatykite langelį, kurį tereiks pažymėti nurodant šaukinį, kurį naudojote eteryje.

..jau nekalbant apie tai jog radijo mėgėjas gavęs tokią QSL iš pradžių gali nevienareikšmiškai įvertinti jos informaciją.

QSL kortelėje turi būti privaloma standartinė informacija.

Labiausiai paplitęs QSL apsikeitimas per nacionalinius radijų mėgėjų QSL biurus.

Dar vienas tarptautinis popierinių QSL kortelių išsiuntinėjimo būdas, kuris yra atsiradęs kaip komercinis, suteikia galimybę išsiuntinėti QSL korteles korespondentams pagal jūsų atsiųstą ADIF formatu QSO žurnalą. Tereikia susimokėti ir pasirinkti kortelės dizainą.

Reiktų pažymėti, jog į DX šalis, kur nėra QSL biuro ar DIRECT toks servisas kortelių nesiunčia.

Jums teliks nusikrauti iš tokio serviso jau patvirtintų QSO sąrašą ir jį „parodyti“ savo elektroniniam QSO žurnalui, kuris žaibiškai sužymės pasitvirtinusius QSO ir išduos klaidų/nesutapimų sąrašą, kad galėtumėte apsispręsti ar tai esminė klaida, ar tiesiog ištrinti netinkamą QSO iš eQSL serviso tinklapio.

Vartotojo avataras
LY2GV
Pranešimai:95
Užsiregistravo:2006-Bal-01, 08:22
Miestas:Šiauliai

Re: QSL kortelės

Standartinė LY2GV » 2011-Vas-12, 12:43

LY1VP rašė:Pabandžiau beskaitant pasižymėti ir ištaisyti vietas, kurios man asmeniškai nepatiko ar buvo nesuprantamos. Pateikiu pataisymus iki „QSL biuras“:
Ačiū, Sauliau, iš tiesų ir stiliaus, ir skubėjimo klaidų čia dar daug, bet tikiuos pagelbės kolegos, kaip ir Jūs, sutvarkyti tą tekstą iki galo.

Jau pataisiau tekstus - man Jūsų pasiūlytieji tiko, taip kaip parašėte. :)
Pagarbiai Gintautas LY2GV
73'

Vartotojo avataras
LY1GP
Pranešimai:333
Užsiregistravo:2006-Kov-31, 10:52
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė LY1GP » 2011-Vas-12, 14:09

Oho, saunu.

LY4Q
Pranešimai:20
Užsiregistravo:2006-Bal-03, 11:14
Miestas:Vilnius
Parašyk:

Standartinė LY4Q » 2011-Vas-13, 10:46

Ačiū Gintautui LY2GV už tokį išsamų aprašymą apie QSL.tikiuosi tai bus naudinga kolegoms.sulaukime dar papildymų ir komentarų,taip pat keletas QSL pavyzdžių nepamaišytų.o tada jau galėsime įdėti į lrmd.lt kaip
aprašymą apie QSL.
73!LY4Q
Rolandas

Rašyti atsakymą